شاید اگر بخواهیم اثرات مخرب شیوع ویروس کرونا بر کسبکارها در جهان را بررسی کنیم، اولین بازاری که به ذهنمان برسد بازار گردشگری باشد. جایی که مردم دنیا در اکثر کشورها تقریبا دو ماه است به ماندن در خانه تشویق یا اجبار میشوند. کشورهایی که در آنها این ویروس کمتر شیوع داشته نیز از انجام مسافرتهای خارجی منع میشوند.
اگر بخواهیم اثرات مخرب این ویروس بر صنعت گردشگری را ارزیابی کنیم یک مثال ملموس برای ما کشور ترکیه باشد، که سالانه مقصد بسیاری از مسافران ایرانی است. بخش اعظم درآمد این کشور از صنعت گردشگری است که در شرایط فعلی آسیب جدی به آن وارد شده است. در مقاله حاضر به بررسی اثرات مخرب اقتصادی کوید 19 بر صنعت گردشگری، به طور خاص سطح تقاضا برای مسافرتهای هوایی پرداخته شده است.
اثرات مخرب کوید 19 | هتلها و حملنقل هوایی
علاوه بر این کشورهای بزرگ توریستی نظیر فرانسه، اسپانیا و ایتالیا عملا تمام اماکن گردشگری خود را برای حفاظت از جان مردم بستهاند. اگرچه در این میان بسیاری از کسب و کارهای خرد صدمه میبینند اما بررسی ها معمولا در سطح کلان انجام میشود..
عوارض جانبی صنعت گردشگری بیشتر متوجه هتلها، صنعت حملونقل هوایی بوده است. در گزارش اخیر مجله اکونومیست به بررسی اثرات کوید 19 بر صنعت گردشگری در برخی کشورهای دنیا پرداخته شده است.
گزارش اکونومیست از اثرات کوید ۱۹ بر صنعت گردشگری
آیا صنعت سفر محلی تر می شود؟
این روزها برای صنعت گردشگری دوران دشواری است. از زمانی که بیشتر قسمتهای جهان به سمت قرنطینه شدن پیش رفت تا میزان شروع کوید ۱۹ را کاهش دهد، میزان سفرهای بینالمللی کاهش یافتهاند.
براساس دادههای موجود، ظرفیت جهانی ترابری هوایی که در حال حاضر آماده پرواز است در قیاس با مدت مشابه سال پیش ۷۳ درصد کاهش یافته است.
اکونومیست
بسیاری از خطوط هوایی تمام پروازهای خود را لغو کرده و ۹۱ مورد دیگر نیز کمتر از ۱۰ درصد ظرفیت خود را استفاده میکنند. وجود محدودیتهای سفر در حالی است که هیچ نشانهای از محو شدن ویروس دیده نمیشود.

طبق گزارش جدیدی که از سوی سازمان جهانی توریسم منتشر شده، بیش از ۲۰۰ کشور و قلمرو محدودیتهای سفر برای کوید ۱۹ وضع کردهاند. تا روز ۲۰ آوریل هیچکدام از این محدودیت ها برداشته نشدهاند.
به رغم اینکه مسافران نمیتوانند همچون سه ماه گذشته سفرهای دور و درازی داشته باشند، بسیاری از آنها هنوز هم رویای فرار از خانههایشان را در سر دارند، اما در فواصل و مقاصد کوتاهتر.
ابراز تمایل به پروازهای زمانبندی شده
با توجه به اطلاعاتی که از سوی یکی از شرکتهای تبلیغاتی منتشر شده جستجوهای آنلاین جهانی در ماه آوریل برای پروازهای خروجی در تابستان از بین رفته اما علاقه به پروازهای زمانبندی شده برای اواخر سال میلادی بهتر شدهاند.

جستجوی پروازهای بین المللی به مقصد نیویورک در ماه ژوییه ۸۹ درصد کاهش یافته اما پروازهای ماه دسامبر به این مقصد ۵۳ درصد کمتر از مدت مشابه سال ۲۰۱۹ است. جستجوی هتلها نیز نشاندهنده روند مشابهی است. جستجوی خارجیها برای اقامت در اسپانیا در ماه ژوئیه ۹۴ درصد و در ماه دسامبر ۷۴ درصد نسبت به مدت مشابه سال گذشته کاهش نشان میدهد.
در نمودار زیر جستجوی هتلها در آوریل ۲۰۲۰ طبق مقصد و تاریخ ورود در مقایسه با سال گذشته در ۶ کشور ایالات متحده، آلمان، فرانسه، اسپانیا، بریتانیا و ایتالیا به تصویر کشیده شده است. در این میان رشد بیشتر جستجوهای داخلی نسبت به خارجی حاکی از محلیتر شدن صنعت سفر است.

مترجم : امیر شاملویی