نماد سایت رسانه اقتصادی و اجتماعی دورنما

چرا دلار دو‌باره بالا رفت؟

dollar price goes up

جواب این سوال را مقامات سیاسی چنین پاسخ داده اند که “چهار راه استانبول ۳درصد معاملات را دارد و لی تعیین ‌کننده‌است.”

بازار از علم اقتصاد تبعیت می کند!

در جواب این طیف ابتدا باید مفاهیم ابتدایی و پایه ای علم اقتصاد را مرور کنیم. چون بازار از علم اقتصاد تبعیت می کند‌ و فرافکنی در آن راهی ندارد.

 وقتی صحبت از درصد می شود باید بدانیم که این سه درصد از چه مقدار کلی است؟ در برخی موارد مبلغ چنان بالاست که سه درصد اون‌ مبلغ غیر قابل چشم پوشی است.

 قیمت را در اقتصاد یک قیچی می برد و آن عرضه و تقاضا است ولا غیر.

 طبق تعریف تقاضا، کسانی در صف تقاضا هستند که دو شر ط خواستن و‌توانستن را با هم‌ داشته باشند یعنی هم می خواهند بخرند و هم قدرت خرید دارند.

 دست نامرئی ادام اسمیت مازاد عرضه و تقاضا را کنترل می کند، یعنی اگر مازاد عرضه باشد قیمت پایین می آید و اگر  مازاد تقاضا باشد قیمت بالا می رود.

تورم پدیده پولی است. یعنی با افزایش حجم نقدینگی تورم بالا می رود.  اگر ارز را هم به عنوان یک کالا در نظر بگیریم از این‌ حجمه نقدینگی به دور نخواهد بود.

 عرضه کنندگان‌ ارز  را اگر صادر کنندگان غیر نفتی  و پتروشیمی ها که خصولتی هستند -عمده عرضه کنندگان ارز- در نظر بگیریم طبق قانون باید ارز حاصل از صادرات را در سامانه نیما عرضه کنند؛ حال اگر این عرضه کنندگان ارز خود را در چهار راه استانبول عرضه کنند حتما متقاضیان ولو سه درصدی، هم می خواهند بخرند و هم قدرت خرید دارند حال این تقاضا یا واقعا بر اساس نیاز  آن سه درصد است یا می خواهند بازار را ملتهب کنند در هر حال چون معامله می شود پس سه درصد تاثیر گذار هستند نمی شود در را بر روی این سه درصد بست.

 پس اگر دلار از ۱۱۰۰۰ هزار به ۱۳۰۰۰ می رسد سیاست گذار نمی تواند بگوید که سه درصد چهار راه استانبول بر بازار غلبه کرده است.

باید ریشه را در حجم نقدینگی کشور جستجو کرد.

برای حسن ختام‌لطیفه ای خالی از لطف نیست

 شخصی چراغ قرمز را رد کرد پلیس او را نگه داشت تا جریمه کند و به راننده گفت چراغ به این بزرگی را ندیدی راننده گفت چراغ را دیدیم شما را ندیدیم.

تا زمانی که مومن به علم اقتصاد نباشیم و قوانین علم اقتصاد به عنوان چراغ راهنمایی و اقتصاد دانان را به عنوان پلیس این قوانین نبینیم به راحتی از چراغ قرمز های علم‌اقتصاد‌ عبور می کنیم ‌و با این عبور حق چه کسانی را تضییع می کنیم الله اعلم

نگارنده: وحید حاجی حتم لو

کانال اقتصاد در گذر زمان

خروج از نسخه موبایل