نماد سایت رسانه اقتصادی و اجتماعی دورنما

گزارش موسسه پژوهشی لگاتوم ۲۰۱۹ | رفاه در ایران پایین تر از کنیا و زامبیا

LEGATUM PROSPERITY INDEX 2019

📊رتبه ایران از بین ۱۶۷ کشور جهان در شاخص‌های زیر:

🔻شاخص رفاه اجتماعی: ۱۱۹

⚠️شاخص آزادی‌های فردی: ۱۶۳

🔻شاخص ایمنی و امنیت: ۱۳۱

🔻شاخص سرمایه_اجتماعی: ۱۲۹

⚠️شاخص شرایط_مشارکت: ۱۴۹

🔻شاخص فضای سرمایه‌گذاری: ۱۲۶

⚠️شاخص محیط زیست: ۱۵۲

🔸منبع : علوم اجتماعی، مسائل روز

جهان در مرفه ترین دوران خود

جهان در مرفه‌ترین دوران خود به سر می‌برد. این یافته شاخص رفاه لگاتوم 2019 است. قریب به 90 درصد از کشورها در مقایسه با 10 سال قبل رفاه بیشتری را تجربه می‌کنند. تحلیلگران لگاتوم می‌گویند اقتصادهای بازتر و در کنار آن، بهبود تجربه زیسته مردم پیشران رفاه در جهان بوده است. علاوه بر این دو، آموزش و بهداشت نیز در جهان رو بهبود گذاشته و جهان را به روزگار خوش تجربه رفاه بیشتر رسانده است.

رفاه جهانی اما، با موانعی هم روبه‌رو بوده؛ موانعی که سد راه دستیابی بخش‌هایی از دنیا برای رسیدن به رفاه شده است. آزادی‌های فردی تضعیف شده، کیفیت حکمرانی کاهش یافته و برخی مناطق شاهد زوال ایمنی و امنیت هستند. این چکیده گزارش موسسه لگاتوم است که در سیزدهمین سال انتشار می‌کوشد تا مسیر رفاه جهان در 10 سال گذشته را ترسیم کند و نشان دهد کدام یک از 167 کشور دنیا، گذرگاه عبور از فقر و رسیدن به رفاه را با موفقیت طی کرده‌اند. کشورهای نوردیک از این منظر صدرنشین جدول رفاه‌اند.

تصویر جدید رفاه در ایران چگونه است؟ | بازگشت به 10 سال قبل!

کارنامه رفاه ایران در این میان، همچون سال‌های گذشته، چندان درخشان نیست. ایران همچنان رتبه سه‌رقمی خود را در جدول رتبه‌بندی رفاه حفظ کرده و با دو پله تنزل نسبت به سال گذشته، به رتبه 10 سال قبل خود یعنی رده 119 جدول بازگشته است.

تجربه این افت و خیزهای اندک البته، چندان جدید نیست. در هیچ یک از گزارش‌های لگاتوم نمی‌توانید نام ایران را در فهرست کشورهایی ببینید که در یکی از ارکان رفاه تغییر چشمگیری را به نام خود رقم زده‌اند. مایه نومیدی است اگر بدانیم رفاه ایرانیان از کشورهایی مانند کنیا و زامبیا هم کمتر ارزیابی شده، میانمار در سال جاری بیشترین رفاه را تجربه کرده، و توگو و قرقیزستان پس از آن رتبه‌های دوم و سوم بهبود رفاه را به نام خود رقم زده‌اند. ما اما، همچنان دچار کسری رفاه هستیم.

رفاه به داشتن ثروت تعبیر نمی شود

یافته دیگر لگاتوم نیز بر کاهش رفاه ایران صحه می‌گذارد. ما در منطقه منا گرفتاریم! جایی که بین هفت منطقه جهان، رتبه ششم رفاه را کسب کرده است. خاورمیانه و شمال آفریقا در 10 سال گذشته رفاه خود را افزایش داده اما نرخ رشد رفاه آن هنوز هم کندتر از متوسط جهانی است. البته در گزارش لگاتوم از ایران به عنوان یکی از دو کشوری یاد شده که در زیرساخت‌های ارتباطی پیشرفت خوبی را تجربه کرده‌اند اما، ما نیز همچون دیگر کشورهای منا در ارکان آزادی فردی و کیفیت اقتصاد دچار طلسم زوال و رکودیم.

گرچه بنا به سنت دیرینه اغلب مردم رفاه را معادل یا ناشی از ثروت می‌دانند اما واقعیت آن است که رفاه مفهومی چندوجهی است؛ ثروتی که در خدمت شهروندان درنیاید، به خلق رفاه منجر نمی‌شود. لگاتوم نیز تاکید می‌کند که رفاه بسیار فراتر از شرایط اقتصادی است و به رفاه و آسایش غیرمادی شهروندان نیز بستگی دارد. آسایشی که در سایه تامین آزادی فردی، ایمنی و امنیت، اقتصاد باز، محیط زیست سالم و یک حکمرانی خوب حاصل می‌شود.

ایران اما از این ارکان چه نمره‌ای دریافت کرده و در جدیدترین شاخص رفاه، کجای جهان ایستاده است؟

نگارنده : مولود پاکروان

🔸منبع: تجارت فردا

✅رسانه اقتصادی اجتماعی دورنمای اقتصاد

خروج از نسخه موبایل