شماره ثبت در ارشاد: 83160

رسانه اقتصادی و اجتماعی دورنما

چرا ایالات متحده پیشتاز رشد در علوم ژنومیک و زیستی است؟ | چین و آینده صنعت ژنومیک

آمریکا، دانشمندان بزرگ، سرمایه گذاری آکادمیک و توجه به فعالیت های کارآفرینی

دلایل خوبی وجود دارد که چرا اغلب پیشرفت‌های خارق العاده در علم ژنومیک از ایالات متحده آمریکا نشات می‌گیرند، اما چیزی نخواهد گذشت که سایر کشورها از جمله چین شروع به جلو زدن از آمریکا کنند.
سه عامل لازم برای خلق پیشرفت‌های مهم در علوم زیستی عبارتند از: دانشمندان بزرگ، مقادیر زیادی سرمایه برای پژوهش‌های آکادمیک و بازار سرمایه‌گذاری کارآفرینانه برای کمک به تبدیل تحقیقات آکادمیک به محصولات تجاری.

دانشگاه های معتبر آمریکا کانون دانشمندان ممتاز بین المللی


دلیل اصلی پیشتازی امروزه ایالات متحده این است که دانشمندان بین‌المللی ممتاز هنوز تلاش می‌کنند تا به دانشگاه‌های آمریکایی ملحق شوند. یک هشتم از معروفترین دانشمندان جهان در کشورهای در حال توسعه به دنیا می‌آیند اما 80 درصد آنان در حال حاضر در کشورهای توسعه یافته زندگی می‌کنند.

سیاست هوشمندانه واردات مغز در آمریکا

سیستم دانشگاهی آمریکایی به دانشمندان خارجی فرصت‌های بسیاری را پیشنهاد می‌کند که آنها در موطن خود ندارند.

پیمایشی که از 17 هزار دانشمند در 16 کشور انجام شد، نشان داد که پژوهشگران خارجی به دو دلیل مهاجرت می‌کنند: بهبود چشم‌اندازهای شغلی خود و ملحق شدن به گروه‌های تحقیقاتی برجسته. ایالات متحده در هر دو مورد بالا خوب عمل می‌کند و ثمره آن را دیده است. در تمام رتبه‌‌بندی‌های معتبر دپارتمان‌های علوم جهان، دپارتمان‌های علوم ایالات متحده صدرنشین هستند. ایالات متحده مقصد شماره یک دانشمندان خارجی تقریبا تمام ملت‌ها است.
با این حال و با تمام چیرگی ایالات متحده در پرورش نیروی ذهنی و دستاوردهای علمی، تضمینی وجود ندارد که این کشور برای همیشه به این رهبری ادامه دهد.

چین در قامت رقیبی قدرتمند در فرآیند تحقیق و توسعه

پانزده سال پس از مسابقه بزرگ برای توالی‌یابی ژنوم انسان، چین به عنوان رهبری در تحقیقات ژنومیک پدیدار شده است. موسسه ژنومیک پکن اکنون بزرگترین مرکز تحقیقاتی ژنومیک در جهان محسوب می‌شود و دستگاه‌های توالی‌یابی بیشتری نسبت به ایالات متحده آمریکا دارد. برخی از محققان آن در حال بحث پیرامون توالی‌یابی نهایی ژنوم‌تمام بچه‌ها در چین هستند.
از سال 1998، سهمی از اقتصاد چین که صرف تحقیق و توسعه می‌شود، سه برابر شده است. در حالی که نسبت ایالات متحده از تحقیق و توسعه (R&D) جهان در دهه گذشته از 37 درصد به 30 درصد تنزل یافته است.

سهم چین از تحقیق و توسعه جهانی از حدود 2 درصد به 14.5 درصد رسیده است. با تخصیص تقریبا 2 درصد از تولید ناخالص داخلی عظیم چین به تحقیق و توسعه، این مقدار اکنون از اروپا فراتر رفته و ایالات متحده تلاش می‌کند تا پیشتازی خود را حفظ کند.
در واقع در حالی که سرمایه‌گذاری چین در حال افزایش است، سرمایه‌گذاری آمریکا در تحقیق و توسعه در سال‌های اخیر کمتر از سطح سال 2008 بوده است که ناشی از عوارض جانبی کاهش بودجه‌های پژوهشی پس از بحران مالی جهانی است. رفتار غیرمسوولانه در بخش خدمات مالی، علاوه بر بازستانی ملک‌های رهنی و بیکاری، منجر به تامین مالی کمتر برای تحقیقات مربوط به سرطان شده است.
ایالات متحده دومین تولید کننده بزرگ مقالات آکادمیک علوم و مهندسی (اگر مجموع 28 کشور اتحادیه اروپا را هویت واحد بدانیم) است، که یک چهارم از مقالات جهانی را تولید میکند. با این حال، ارقام مربوط به انتشار مقالات در ایالات متحده در طول دهه گذشته کاهش یافته‌اند. این در حالی است که تولید مقالات علمی در چین به شدت افزایش یافته– از 3 درصد به 11 درصد رسیده- و این کشور به سومین تولید کننده بزرگ مقالات علمی در جهان تبدیل شده است. بودجه تحقیق و توسعه و مقالات علمی که مبنای فکری تحقیقات می‌شوند، اجزای تشکیل دهنده کشف داروهای مبارزه با سرطان و پیشرفتهای پزشکی هستند که حیات را تغییر میدهند.

چین و سودای جایگاه اول در صنعت تریلیون دلاری ژنومیک


استراتژی چین از مقامات ارشد دولت این کشور سرچشمه میگیرد. شورای دولتی چین تحقیقات مربوط به ژنومیک را به عنوان یک رکن اقتصادی در بلندپروازیهای صنعتی قرن 21 خود تثبیت کرده است. ظرف 3 سال، دولت چین با موفقیت 80 هزار دکترای تخصصی با ملیت چینی را که در غرب تحصیل کرده بودند، برای بازگشت به چین جذب کرد.
مقامات دولتی و رهبران تجاری چینی که با آنها در این مورد صحبت کرده ام، کار خود را براساس شرایط استراتژیک ساده‌ای قرار داده اند. آنان باور دارند مزایایی را که میتوانستند با پیشتاز شدن در اینترنت به دست بیاورند، از دست داده‌اند. یک مدیرعامل چینی به من گفت که وی معتقد است ثروت و قدرتی که از وجود مراکز تجاری‌سازی اینترنت ناشی می‌شود، حکمرانی ایالات متحده را به عنوان یک ابرقدرت تا 10 سال تمدید می‌کند. بسیاری از قدرتمندترین رهبران چینی معتقدند که علم ژنومیک صنعت تریلیون دلاری بعدی است و آنان در تلاش‌اند تا در آن پیشتاز باشند.

منبع: کتاب صنایع آینده ترجمه امیر شاملویی – فصل دوم

نظر شما