سازمان ملل توضیح میدهد: “آب پاک یک نیاز اساسی بشر است و باید بهراحتی در دسترس همه باشد. برای دستیابی به این هدف، آب شیرین کافی در کره زمین وجود دارد. اما به دلیل زیرساختها، سرمایهگذاری و برنامهریزی ضعیف، هر ساله میلیونها تن از انسانها – بیشتر آنها کودک هستند – به دلیل بیماریهای مرتبط با تامین آب، نظافت (اجابت مزاج) و بهداشت ناکافی میمیرند.”
کمبود آب بیش از 40 درصد از مردم را تحت تأثیر قرار میدهد، رقم هشداردهندهای که پیشبینی میشود با افزایش دما نیز بالاتر برود.
در همین رابطه پیشنهاد میشود این مقالات را مطالعه نمایید:
اگرچه در مقایسه با سال 1990 تعداد 2.1 میلیارد به خدمات بهداشت آب دسترسی دارند، اما در حال حاضر کاهش منابع آب آشامیدنی، همه قارهها را تحت تاثیر قرار داده است.
کاهش منابع آب و لزوم توجه به آن
منابع آبی در نتیجه افزایش دمای کرده زمین و توسعه صنایع مخرب محیطزیست بهخصوص تولیداتی که انتشار گازهای گلخانهای زا تشدید میکنند، در معرض کاهش و خطر از بین رفتن قرار گرفتهاند.
تلاشهای جهانی در رابطه با مدیریت منابع آب صورت گرفته و کمی وضعیت را امیدوارکننده کرده است؛
اما تحقق چنین رویکردهایی نیازمند پیوستن همه کشورهای به نهادهای جهانی برای دسترسی به مسیرهای صحیح تحقق اهداف است
در طول دهه گذشته کشورهای بیشتری در حال تجربه تنش آبی هستند و افزایش خشکسالی و بیابانزایی در حال حاضر این روند را بدتر کرده است.
در برخی منابع آبی مشترک بین کشورها و حتی مناطق داخلی کشورها به محل نزاع و درگیری بدل شده است (مثل کشور پاکستان و هند که هم درکشور خود هم در طول مرزها بر سر منابع آبی نزاعهای بزرگی تجربه کردهاند)
تا سال 2050، پیشبینی میشود که حداقل یک نفر از هر چهار نفر دچار کمبود آب مکرر شود.
سال 2030 را هدف خود برای بهبود وضعیت مدیریت آب قرار دهید
آب آشامیدنی سالم و مقرون بهصرفه برای همه تا سال 2030 مستلزم سرمایهگذاری در زیرساختهای کافی، فراهم کردن امکانات بهداشتی و تشویق به رعایت بهداشت است. حفاظت و احیای اکوسیستمهای مرتبط با آب ضروری است.
تضمین آب آشامیدنی سالم و مقرون به صرفه شامل دستیابی به بیش از 800 میلیون نفر که فاقد خدمات اولیه هستند و بهبود دسترسی و ایمنی خدمات برای بیش از دو میلیارد است. هدفی بزرگ و بسیار تاثیرگذار در قالب توسعه جهانی
در سال 2015، 4.5 میلیارد نفر فاقد خدمات بهداشتی با مدیریت ایمن (با مدفوع دفع شده یا تصفیه شده) و 2.3 میلیارد نفر فاقد سرویس بهداشتی اولیه بودند.
توسعه پایدار جهانی و تحقق اهداف حوزه آب آشامیدنی و بهداشتی | 2030
- تا سال 2030، دستیابی به دسترسی جهانی و عادلانه به آب آشامیدنی سالم و مقرون به صرفه برای همه
- تا سال 2030، دسترسی به بهداشت کافی و عادلانه برای همه و پایان دادن به اجابت مزاج در فضاهای باز، با توجه ویژه به نیازهای زنان و دختران و کسانی که در موقعیتهای آسیبپذیر قرار دارند.
- تا سال 2030، بهبود کیفیت آب با کاهش آلودگی، حذف تخلیه این مواد در جرایانهای آبی، به حداقل رساندن انتشار مواد شیمیایی و مواد خطرناک، نصف کردن نسبت فاضلاب تصفیه نشده و افزایش قابل ملاحظه بازیافت و استفاده مجدد ایمن از آن در سطح جهانی.
- تا سال 2030، کارایی مصرف آب را به طور قابل توجهی در تمام بخشها افزایش دهید و از برداشت پایدار و تامین آب شیرین برای رفع کمبود آب اطمینان حاصل کنید و تعداد افرادی که از کمبود آب رنج میبرند را به میزان قابل توجهی کاهش دهید.
- تا سال 2030، مدیریت یکپارچه منابع آب در همه سطوح، از جمله از طریق همکاری فرامرزی در صورت لزوم
- تا سال 2020، از اکوسیستمهای مرتبط با آب، از جمله کوهها، جنگلها، تالابها، رودخانهها، سفرههای زیرزمینی و دریاچهها محافظت و احیا شود.
- تا سال 2030، گسترش همکاری بینالمللی و حمایت از ظرفیتسازی برای کشورهای در حال توسعه در فعالیتها و برنامههای مرتبط با آب و فاضلاب، از جمله برداشت آب، نمکزدایی، بهرهوری آب، تصفیه فاضلاب، بازیافت و فناوریهای استفاده مجدد.
- حمایت و تقویت مشارکت جوامع محلی در بهبود مدیریت آب
وضعیت دسترسی به آب پاک در جهان | اطلاعات، نمودارها و اینفوگرافی
80 درصد از هرز منابع آب، مربوط به زیرساختهای نامناسب برای هدایت، جمعآوری و تصفیه آب است

39 درصد از جمعیت جهان نزدیک به 2.9 میلیارد نفر به سرویس بهداشتی ایمن دسترسی دارند؛
اما 2.3 میلیارد نفر از این نیاز اولیه محرومند
و 892 میلیون نفر اجابت مزاج خود در فضای باز انجام میدهند که با خطرات آلودگی زیاد بهخصوص برای زنان همراه است

طی قرن گذشته جهان 70 درصد از تالابهای طبیعی خود را از دست داده است




منبع :
سازمان ملل متحد
بانک جهانی