خبر شهادت سردار قاسم سلیمانی بازارهای جهانی را درست در آغاز سال نو میلادی با تنش مواجه کرد. انتشار خبر ترور سردار ایرانی از همان ساعات اولیه روز جمعه قیمت نفت را صعودی کرد و نگرانیها برای بیثباتی در خاورمیانه که به شاهراه انرژی جهان معروف است، بالا گرفت.

تحلیلهای جهانی از این حادثه نشان میدهد کارشناسان انرژی مهمترین نگرانیها را برای اقتصاد جهانی ابراز کردند و حتی تا آنجا پیش رفتند که با ادامه تنشها جهان دوباره بحران اقتصادی مانند بحران سال ٢٠٠٨ را تجربه کند. از آن سمت دلار آمریکا ارزش خود را از دست داد و ارزش طلا صعودی شد. این موضوع درحالی رخ داد که بازار سهام آمریکا و سایر کشورهای جهان هم به خبر شهادت سردار سلیمانی واکنش نشان داد و ریزشی شد.
در بازار نفت با توجه به احتمال واکنش ایران قیمتها از ابتدای دیروز ۴درصد رشد داشته است. گرچه قیمت نفت از ماه اکتبر سال گذشته میلادی روند افزایش خود را آغاز کرده بود، با این وجود، افزایش قیمت دیروز را میتوان تنها با توجه به تحولات منطقهای در روز گذشته تحلیل کرد. بنابر گزارش بلومبرگ نفت برنت با افزایش ٢,٧۵ دلار عصر جمعه به قیمت هر بشکه ۶٩.۴٧ دلار رسید.
طلا روند صعودی در پیش گرفت
بازار فلزات، خصوصا فلزات گرانبها روند غیرمعمولی را پشت سر گذاشتند و جهش قیمت شمش طلا و نقره در بازارهای جهانی ثبت شد. با توجه به نظر کارشناسان اقتصادی و تحلیلگران حوزه روابط بینالملل انتظار میرود با افزایش تنشها روند افزایش قیمت در روزهای آینده همچنان ادامه داشته باشد.
ریزش جهانی بازار سرمایه
بازار سرمایه هم از این رخداد تأثیر گرفت و در سراسر دنیا با ریزش مواجه شد. به گزارش یورو نیوز، بورس آمریکا کاهش کم سابقهای داشت. شاخص داوجونز که میانگین موزون قیمت سهام ٣٠ شرکت صنعتی برتر آمریکا را نشان میدهد ٢٧٣ واحد کاهش پیدا کرد. همچنین شاخص بورس در کشورهای اروپایی هم کاهش شدیدی را تجربه کرد.
در منطقه خاورمیانه بورس ترکیه هم با ریزش روبهرو شده است. تا پایان ظهر جمعه حجم معاملات در این بازار چهاردرصد کاهش داشت. کارشناسان معتقدند این ریزشها در بازار سرمایه در روزهای آتی ادامه داشته باشد. قیمت دلار در برابر ین ژاپن تا پایینترین سطح ۹ هفتهای ریزش داشته و به نرخ برابری ۱۰۷.۹۴ واحد رسید.
در نهایت به نظر میرسد سرعت تحولات در منطقه خاورمیانه بهحدی است که کارشناسان و فعالان اقتصادی نمیتوانند نسبت به این وقایع به سرعت واکنش نشان دهند. فعالان اقتصادی در فضای فعلی تنها میتوانند نظارهگر وقایع آتی باشند تا بتوانند تحلیل دقیقتری داشته باشند. با وجود این بدیهی است تنها پس از چندسال از خروج کشورهای صنعتی از بحران مالی که ازسال ٢٠٠٨ میلادی شروع شد، این کشورها توانایی تابآوری در برابر یک بحران اقتصادی بزرگتر را نخواهند داشت.
منبع: کانال اقتصادبازار
✅رسانه اقتصادی اجتماعی دورنمای اقتصاد