نماد سایت رسانه اقتصادی و اجتماعی دورنما

اقتصاد چرخشی مفاهیم پایه، تئوری‌ها و تجربه‌ها

Circular Economy


در مقاله حاضر ضمن معرفی کتاب ارزشمند “اقتصاد چرخشی مفاهیم پایه، تئوری‌ها و تجربه‌ها” فصل اول کتاب به‌صورت رایگان برای علاقه‌مندان به این حوزه قرار داده شده است.

یادداشت | اقتصاد چرخشی


اقتصاد چرخشی،‌یکی از زیرشاخه‌های نوین علم اقتصاد است که در اواخر قرن بیستم پایه‌گذاری شده است. فلسفه‌ی وجودی این نگرش جدید در اقتصاد را می‌توان در بی توجهی برخی از کشورها در لحاظ نکردن آثار اجتماعی استفاده از منابع طبیعی در تولید، مانند آلودگی و تخریب محیط زیست و اکوسیستم‌ها، کاهش منابع طبیعی محدود و… باید جست‌وجو کرد.


اقتصاد چرخشی از منظر طراحی اولیه‌ی فرآیندهای تولید کالاها، به تجدید پذیری ضایعات تولید و زباله‌ها می‌پردازد و هدف نهایی آن، تامین، حفظ و نگهداری کالاها و مواد اولیه‌ی تولید در بیش‌ترین سطح مطلوبیت و بهره وری بهینه از عامل‌های تولید است.




توجه به مسایل اقتصادی به ویژه اقتصاد چرخشی، می‌تواند بخشی از چالش‌های صنعت با محیط زیست را که ارتباط متقابل و مستقیمی‌ با صنعت آب و فاضلاب دارد و برخی تنگناهای مرتبط با ارزش افزوده‌ی منابع اقتصادی را مرتفع سازد. هم چنین اهمیت به مولفه‌های اقتصاد چرخشی در صنعت آب و فاضلاب، به دلیل ویژگی‌های منحصر به فرد حاکم بر آن و ارتباط متقابل فرآیندهای تامین و توزیع آب و جمع آوری و دفع فاضلاب با محیط زیست و از سویی ارتباط محیط زیست با اقتصاد چرخشی (کاهش آلودگی و بازیافت ضایعات)، می‌تواند در زمینه‌های گوناگون این صنعت تاثیرگذار باشد.


با گذشت بیش از ربع قرن از سازمان دهی صنعت آب و فاضلاب با ساختاری جدید، متاسفانه مسایل فنی، مهندسی و بهره برداری تامین و توزیع آب و جمع‌آوری فاضلاب بر مسایل اقتصادی آن چیره است. هر چند با شروع دهه‌ی 1390 فعالیت‌های ارزنده‌یی در اهمیت دادن به مسایل اقتصادی در این صنعت انجام شده است، ولی تا نیل به نقطه‌ی مطلوب فاصله‌ی زیادی وجود دارد.


این کتاب به همت و تلاش جمعی از کارشناسان شرکت آب و فاضلاب کشور و با هدف آشنایی با مفاهیم پایه، تئوری‌ها، نظریه‌ها و سیاستگذاری‌های اقتصاد چرخشی، از دو منظر نظری و کاربردی و بر اساس آخرین‌یافته‌های آن و تجربه‌های موفق برخی از کشورها و موسسات غیردولتی تهیه و تدوین شده است.


ضمن ارج نهادن به تلاش نویسندگان کتاب، از مدیران و کارشناسان حوزه‌ی معاونت برنامه ریزی و منابع انسانی و مرکز تحقیقات و خودکفایی شرکت آب و فاضلاب استان هرمزگان، به پاس حمایت‌ها و تلاش ایشان در به ثمر رسیدن این کتاب تشکر و قدردانی می‌کنیم.



پیشانی کار | حرکت از اقتصاد خطی به سمت اقتصاد چرخشی

نظام اقتصاد خطی با جریان تولید، مصرف و دور ریز، طیف گسترده‌یی از مولفه‌های اقتصاد خرد و کلان، مهندسی و منابع طبیعی را در بر می‌گیرد و بر آن است تا خواسته‌ها و نیازهای نامتناهی جوامع بشری را در مقابل محدودیت‌ها برآورده سازد. در واقع، فلسفه‌ی علم اقتصاد، تصمیم گیری بهینه در استفاده از حداقل منابع تولید در مقابل حداکثر تولید است.


هر چند در اقتصاد خطی، بهینه‌یابی در زمینه‌های گوناگون تصمیم گیری، هدف آرمانی است، اما در آن استفاده از ضایعات تولید، بازیابی زباله‌های حاصل از مصرف و تخریب و آلودگی محیط زیست، به جد لحاظ نمی‌شود. این رویکرد منفی در توسعه، پس از دهه‌ی 1940 آسیب‌های جدی متعددی بر محیط زیست هم چون پدیده‌ی گرمایش کره‌ی زمین، تغییرات محسوس آب و هوایی، نابودی برخی از گونه‌های گیاهی و جانوری را به همراه آورده است.

در آغاز دهه‌ی 1970 کشورهایی مانند چین، آلمان و اتحادیه‌ی اروپا و برخی موسسه‌های غیردولتی، فعالیت‌های علمی‌و عملیاتی ارزنده‌یی را در انجام فعالیت‌های اقتصادی و در عین کاهش آلودگی و تخریب محیط زیست، استفاده‌ی مجدد از ضایعات تولید و زباله‌ها انجام داده اند، که منجر به شکل گیری دانش جدید اقتصاد چرخشی شد.

در اقتصاد چرخشی، برنامه ریزی، منابع، تهیه، تولید، بازفرآوری و طراحی، به عنوان فرآیند و خروجی برای به حداکثر رساندن عملکرد اکوسیستم و رفاه بشری مد نظر است.


در سطح جهانی، اقتصاد چرخشی سابقه‌ی اندکی دارد و در این زمینه، مطالعات و منابع محدود و پراکنده‌یی در خارج و داخل کشور انجام شده است.

این کتاب در بردارنده‌ی مطالب، نوشتارها، تجربه‌های میدانی کشورها و موسسه‌های غیردولتی پیرامون اقتصاد چرخشی، با رویکرد محیط زیست و صنعت آب و فاضلاب است و در آن ابتدا، موضوع-های مرتبط با مفاهیم پایه، تئوری‌ها و مبانی نظری اقتصاد چرخشی، بیان و در منظر نقد و بررسی قرار گرفته است و سپس تجربه‌های موفق مدیریتی برخی از کشورها و سازمان-های مستقل در استقرار و به کار گیری این شیوه بیان شده و بر آن است تا خوانندگان محترم را با مبانی پایه، کارکردها و مزایای اقتصاد چرخشی با بیان مصداق‌های عملی و تجربه‌های موفق آشنا سازد.


سیدحسین سجادی‌فر، مسعود خشائی، علی اصغر قانع ، محمد داودآبادی (تابستان 1397)

تئوری‌ها و مبانی نظری اقتصاد چرخشی

فهرست مطالب

بخش اول
تئوری‌ها و مبانی نظری اقتصاد چرخشی

فصل اول:


واژه‌های مرتبط با اقتصاد چرخشی

فصل اول: واژه‌های مرتبط با اقتصاد چرخشی

در این فصل، عبارت‌ها و اصطلاح‌های تخصصی که در تدوین این کتاب به کار رفته است، منطبق بر تعریف‌های ارایه شده از سوی مراجع قانونی بین‌المللی، گزارش دفتر برنامه­ محیط زیست سازمان ملل متحد، مجموعه دستورعمل‌های کمیسون اروپا، قانون انتقال انرژی رشد سبز کشور فرانسه (2013)، مجموعه استانداردهای بین‌المللی ایزو 14000 (نظام مدیریت زیست محیطی)، ایزو 5000 (نظام‌های مدیریت انرژی)، ایزو 9000 (نظام مدیریت کیفیت)، مرکز آمار ایران و سازمان برنامه و بودجه کشور آورده شده است.

یادآوری می‌شود که تعریف‌های آمده در ذیل هر واژه، به صرف در قالب مباحث این کتاب بوده و ممکن است در سایر علوم و رشته‌های مختلف دیگر، تعریف‌های دیگری از واژه‌های گفته شده ارایه شود.

فصل دوم:

خلاصه و دانلود فصل دوم

فصل دوم
اصول و مبانی نظری

امروزه اقتصاد خطی که در آن فرض می‌شود، مقادیر نامشخص و نامحدودی از منابع طبیعی وجود دارند و محیط‌­زیست ظرفیت نامحدودی برای جذب ضایعات، زباله‌ها و آلودگی‌های محیط زیستی را دارد، به طور کامل مردود شده است.
این رویکرد و هم چنین مولفه‌هایی مانند رشد جمعیت و گسترش شهرنشینی، کاهش منابع طبیعی، آلودگی محیط زیست و گرمایش کره زمین، بحران‌های مالی جهانی، رقابت، رشد اقتصادی برخی کشورها و به دنبال آن عواقب منفی محیط زیستی و… سبب پیشنهاد اقتصاد چرخشی (اقتصاد مدور) توسط نهادهای بین المللی، سازمان ملل متحد، برخی موسسات تحقیقاتی غیردولتی و دولت‌ها شده، که در آن ظرفیت مصرف انرژی (به خصوص سوخت‌های فسیلی) و مواد خام طبیعی کاهش یافته است.

اقتصاد چرخشی، مدل تولید و مصرف پایدار است و اساسا با مدل اقتصاد خطی متفاوت است. رویکرد اقتصاد چرخشی نتیجه طبیعی محدودیت تولید خطی منابع طبیعی محدود، آلودگی و تخریب بیش از حد محیط زیست و حجم بی اندازه مصرف انرژی‌های فسیلی است.

اقتصاد چرخشی به عنوان چرخه‌ها‌یی متنوع، پیشرفت‌های اقتصاد را با حمایت و حفاظت از منابع طبیعی و شرایط محیطی کسب و کار (منطقه یی، ملی و بین المللی) متعادل می‌کند و تازه ترین تلاش برای نمایش یکپارچه سازی فعالیت‌های اقتصادی و محیطی در راستای توسعه پایدار ارایه می‌دهد.

فصل سوم:

فصل چهارم:

فصل پنجم:

فصل ششم:

فصل هفتم:

بخش دوم
نمونه تغییرات عملیاتی اقتصاد چرخشی

فصل هشتم:

فصل نهم:

فصل دهم:

فصل‌ یازدهم:

فصل دوازهم:



خروج از نسخه موبایل