شماره ثبت در ارشاد: 83160

رسانه اقتصادی و اجتماعی دورنما

داده‌های قدیمی آب و هوایی | درک بهتر تغییرات اقلیمی امروز

تغییرات آب‌وهوایی گذشته می‌تواند کمک شایانی به درک اقلیم کنونی جهان و روند تغییرات آن کند. برای مثال

  • گرم‌تر شدن زمین نسبت به گذشته
  • طولانی‌تر شدن دوره‌های خشک‌سالی
  • تغییرات ناگهانی هوا که پیش‌تر هر 25 سال یک‌بار اتفاق می‌افتاد اما در حال حاضر هر 5 سال شاهد آن هستیم

بدون داشتن تغییرات آب‌وهوایی گذشته شاید نتوان درک مناسبی از وقوع برخی حوادث بزرگ داشت. وقتی تصویر کنونی اقلیم آب‌وهوایی جهان را در کنار وضعیت آن در گذشته قرار دهیم می‌توان به عمق برخی فجایع زیست محیطی پی برد.

در ادامه برای بررسی این موضوع یکی از برنامه‌های اخیر یورونیوز در این زمینه را بررسی می‌کنیم.

بررسی اسناد قدیمی آب‌وهوا و درک تغییرات اقلیم امروز

در یکی از برنامه‌های اخیر یورونیوز به بررسی اسناد قدیمی در زمینهٔ ثبت آب و هوا و تأثیر آنها در درک بهتر از پدیدهٔ تغییرات آب و هوایی پرداخته شده است.

تغییرات دمایی قابل‌توجه زمین

این تحقیق نشان می‌دهد داده‌های تاریخی آب و هوا چه کمکی به درک تغییرات اقلیمی امروز می‌‌کند. داده‌های منتشر شده نشان می‌دهد که سال گذشته با بیش از ۲/۱ درجه بالاتر از میانگین دمای عصر پیشاصنعتی گرمترین سال ثبت شدهٔ اروپا بوده است.

موج گرما رکورد دمای تابستانی را در غرب اروپا شکست، رکورهای ۷/۳۸ درجه در بریتانیا، ۶/۴۲ در آلمان و ۴۶ درجه در جنوب فرانسه ثبت شد و همچنین رکوردهایی در لوگزامبورگ، بلژیک و هلند شکست.

نگاهی به نقشه دمایی سیاره زمین، نشان می‌دهد سال گذشته، دومین سال گرم کُرهٔ زمین بوده است. در تصویر زیر نقشهٔ میانگین دمای سیاره آمده است.

نقشه میانگین دمایی زمین در سال 2019

طبق تصویر بالا در شمال کانادا دما سردتر از معمول و در آلاسکا و قطب شمال بسیار گرم‌تر از پیش بوده است.

آب و هوای دهه پیش‌رو چگونه خواهد بود؟

پرفسور «پیتر ترون» استاد دانشگاه مِی‌نوت ایرلند در این زمینه می‌گوید: “سال‌های گرم در حال گرم‌تر شدن هستند و سال‌های سرد نیز به همین صورت روند گرم‌تری را تجربه خواهند کرد، همه‌چیز در حال تغییر است و پژوهش‌های جالبی منتشر شده که نشان می‌دهد دمایی که مثلا در اوایل سال ۲۰۰۰ معمولی بود در سال‌های ۲۰۳۰ و ۲۰۵۰ سرد تلقی خواهد شد و چیزی که به شکل نامعمول گرم تلقی می‌شد بعدها عادی به حساب می‌آید پس همه‌چیز به شکل خزنده و قطعی بالا می‌رود”

داده‌های قدیمی آب و هوایی به چه کار می‌آید؟

تمامی داده‌های آب و هوایی امروز از ابزارهای دیجیتالی بسیار دقیق از جمله ماهواره‌ها به دست می‌آید. اما با کاوش در اسناد قدیمی نیز می‌توان به درک بسیار جالبی از تغییرات اقلیمی دست یافت. در این رابطه سفری به اسپانیا داشتیم.

آزمایشگاه و رصد‌خانهٔ لِبرِه در سال ۱۹۰۴ تأسیس شده و آرشیو بسیار ارزشمندی از داده‌های آب و هوایی دارد، اینجا حتی در زمان جنگ داخلی اسپانیا هم فعال بوده است.

ژرمن سُله، سرپرست این آرشیو می‌گوید: “هدف این مرکز جمع‌آوری داده‌هایی هرچه کامل‌تر بوده است. مثلا اینجا دمای ثبت شده در أواخر سال ۱۹۳۷ و ۱۹۳۸ را می‌بینید، یعنی زمانی‌که در این منطقه جنگ داخلی در جریان بوده و همه‌جا از جمله پیرامون این رصدخانه بمباران ‌می‌شده است”

تصویری از دفتر دماهای ثبت شده در یک سدهٔ گذشته در اسپانیا تصویر از یورونیوز

میزان بارش ثابت اما دوره‌های خشک‌سالی طولانی تر

تحلیل پی‌یر کوئینتانا سگوئی، کارشناس هواشناسی از داده‌های ثبت شده نشان می‌دهد که میزان بارش در کل ثابت است ولی دوره‌های خشک‌سالی طولانی‌تر شده‌اند.

پی‌یر می‌گوید: “شاهد آن هستیم که روزهای پشت‌ سرهم بی‌بارانی در فصل گرم طولانی‌تر و بنابراین بازه‌های خشکسالی هم بلندتر می‌شود. انگار تابستان دارد پاییز و بهار را از دو سو کنار می‌زند. در گذشته هم آب و هوا اوج‌ و فرود داشته، اما مثل امروز نبوده است. قبلا هر ۲۵ سال یک‌بار اینطور می‌شد و حالا هر ۵ سال یکبار”

مانولا برونت، استاد دانشگاه روویرا ویرجیلی، هواشناسی است که برای احیای داده‌های آب و هوایی قدیمی تلاش زیادی کرده، داده‌هایی که اغلب در اروپا موجود است و نه در دیگر کشورها.

مانولا می‌گوید: “در کشورهای آفریقایی، آمریکای جنوبی، آسیای جنوب شرقی یا پاسیفیک حتی اطلاعات آب و هوایی امروز هم به شکل لحظه ‌به ‌لحظه ثبت و مخابره نمی‌شود. بنابراین برای در پیش گرفتن یک استراتژیِ تطابق با شرایط آب و هوایی که در پیش است، هنوز اطلاعات بخش عمده‌ای از کرهٔ زمین را نداریم”

منبع : کانال شفافیت برای آب | یورونیوز فارسی

نظر شما