شماره ثبت در ارشاد: 83160

رسانه اقتصادی و اجتماعی دورنما

چشم‌انداز صنعت رباتیک در جهان

چشم‌انداز ربات‌ها در کشورهای مختلف به طور گسترده‌ای متفاوت است. درست همان طور که شهروندان ثروتمندتر و فقیرتر از نظر سطوح فن‌آورانه در جایگاه‌های متفاوتی قرار دارند، کشورهای ثروتمندتر و فقیرتر نیز این چنین هستند.

لزوم توجه به صنعت رباتیک در کشور!

اما صنایع رباتیک از آن جهت حائز اهمیت هستند که حیات اقتصادی کشورها تا حد زیادی به پیشرفت در این زمینه گره خورده است. در حال حاضر پیش‌بینی می‌شود تا سال 2050 ، اقتصاد دنیا بین 15 کشور پیشتاز در هوش مصنوعی و صنایع رباتیک تقسیم خواهد شد. به‌همین دلیل است که حتی کشور شیلی که اوضاع اقتصادی چندان مناسبی ندارد در این زمینه سرمایه‌گذاری کرده است.
به‌زودی با ورود خودروهای هیبریدی، همچنین تکیه بشر به استفاده از منابع جایگزین سوخت‌های فسیلی و رویکرد اقتصاد چرخشی، رفته‌رفته از تقاضای جهانی نفت و مشتقات آن کاسته می‌شود. بعد از آن سرمایه انسانی و سطح تکنولوژیک کشورها خواهد بود که موجب مطرح شدن اقتصاد آن‌ها در جهان می‌شود، نه صرف داشتن منابع عظیم طبیعی. صنایع رباتیک از جمله صنایعی هستند که در حال حاضر از جمله پردرآمدترین صنایع در دنیا محسوب می‌شوند، و در آینده نیز نقش مهمی در اقتصاد کشورها خواهند داشت.

پیشتازان صنایع رباتیک در دنیا کدامند؟

چند کشور معدود توانسته‌اند خود را به عنوان جوامع پیشتاز در حوزه رباتیک مطرح کنند.  حدود 70 درصد از کل فروش ربات‌ها در ژاپن، چین، ایالات متحده، کره جنوبی و آلمان رخ می‌دهد. این کشورها 5 ابرقدرت در علم رباتیک شناخته می‌شوند.

 ژاپن، آمریکا و آلمان در این چشم‌انداز از نظر ربات‌های صنعتی و پزشکی ارزشمند، برتر هستند و کره جنوبی و چین نیز تولید کنندگان عمده ربات‌های ویژه برای مصرف کننده و ارزان‌تر هستند. 

ربات‌های صنایع پزشکی نقش مهمی در آینده خدامت درمانی جهان دارند
ربات‌های صنایع پزشکی نقش مهمی در آینده خدامت درمانی جهان دارند

همان‌طور که مشاهده می کنید صنایع رباتیک رفته‌رفته در حال رسوخ به تمامی ابعاد زندگی بشر حتی بخش‌های درمانی و پیچیده‌ترین جراحی‌های پزشکی نظیر عمل قلب در دستور کار پیشگامان هوش مصنوعی قرار دارد. کشور چین در حال تولید انبوه و با قیمت اقتصادی انواع پهبادها، برای ارسال مرسولات پستی و حتی حمل مسافر شهری است.

در حالی که ژاپن رکورد بیشترین تعداد فروش ربات را در اختیار دارد، چین پرسرعت‌ترین بازار را با افزایش 25 درصدی در هر سال از سال 2005 به این سو، به نمایش گذاشته است.

صنایع رباتیک آینده صنعت جهان
چین دارای بالاترین سرعت در تولید انبوه ربات در جهان است.
چین دارای بالاترین سرعت در تولید انبوه ربات در جهان است.

شکافی بین 5 کشور بزرگ و بقیه جهان وجود دارد. این کشورها در مقام مصرف کنندگان و تولید کنندگان ربات‌ها، از تمام کشورهای دیگر پیشی می‌گیرند.

تعداد رباتهای صنعتی تولید شده در کره جنوبی، کشوری که جمعیت آن 50 میلیون نفر است، چند برابر بیشتر از تعداد رباتی است که روی‌هم‌رفته در آمریکای جنوبی، آمریکای مرکزی، آفریقا و هند با جمعیت در مجموع 2.8 میلیارد نفری تولید می‌شود.

کره جنوبی کشوری که با سرعت بالا در حال صنعتی شدن است | کره بخش مهمی از درآمدهای اقتصادی خود را از صادرات محصولات صنعتی از جمله خودرو کسب می کند
تولیدات ربات کره جنوبی از مجموع توایدات هند، آفریقا، آمریکای جنوبی و مرکزی بیشتر است.
تولیدات ربات کره جنوبی از مجموع توایدات هند، آفریقا، آمریکای جنوبی و مرکزی بیشتر است.

روسیه به رغم بنیان صنعتی‌اش، اصلا در علم رباتیک فعال نیست. این کشور نه مقدار قابل توجهی ربات تولید می‌کند و نه مقدار قابل توجهی ربات می‌خرد و در عوض صنایع استخراجی (گاز طبیعی، نفت، آهن، نیکل) و کارخانه‌های تولید صنعتی را دایر نگه داشته است که به همان طریقی که در دهه 1970 و 1980 میلادی عمل ‌می‌کردند، شبیه بوده و کار می‌کنند.

روسیه کشوری است که بیش از آن که به توسعه صنایع رباتیک بپردازد روی صنایع استخراجی معادن تمرکز دارد

آینده صنعت رباتیک در سیطره پیشگامان فعلی آن

مزیت نسبی 5 کشور بزرگ ممکن است حتی در آینده شتاب نیز پیدا کند، به این دلیل که این کشورها همان کشورهایی هستند که به احتمال فراوان در نسل بعدی ورود رباتیک به جامعه، محل کار و خانه نقش ایفا می‌کنند.

آنها مالک نام برندهای ربات‌های مصرف کنندگان خواهند بود و به نرم‌افزار و شبکه‌هایی که اکوسیستم رباتیک را توانمند می‌سازند، قدرت می‌بخشند.

وقتی در مورد این همزیستی فکر می‌کنم، به یاد اینترنت در دهه 1990 می‌افتم. این تنها شرکت‌های اینترنتی رودر رو با مصرف کننده نبودند که در «سیلیکون ولی» زاده شده و در آنجا پا گرفتند؛ بلکه سازندگان تجهیزات شبکه نیز مانند سیسکو سیستمز  و ژونیپر نتورکس  نیز شکل گرفتند.

کتاب صنایع آینده | ترجمه امیر شاملویی

امروزه سیسکو و ژونیپر در مجموع 85 هزار کارکن و 154 میلیارد دلار ارزش بازار دارند. این پنج کشور بزرگ، شرکت‌هایی مانند سیسکو و ژونیپر در حوزه رباتیک ایجاد می‌کنند.

جالب اینجا است که کشورهای کمتر توسعه یافته، ممکن است با ورود به حوزه رباتیک قادر باشند در عرصه فناوری‌ جهش کنند.  کشورهایی در آفریقا و آمریکای مرکزی قادر بوده‌اند بدون آن که خطوط تلفن ثابت داشته باشند، مستقیما سراغ تلفن‌های همراه بروند و به همین طریق نیز ممکن است قادر باشند در حوزه رباتیک جهش کنند بدون آن که مجبور باشند بنیان صنعتی پیشرفته ای ایجاد کنند.

منبع: کتاب صنایع آینده ترجمه امیر شاملویی

نظر شما