شماره ثبت در ارشاد: 83160

رسانه اقتصادی و اجتماعی دورنما

اهداف توسعه پایدار | هدف 7 انرژی پاک و مقرون به صرفه

انرژی برق در حقیقت نبض حیات جوامع مدرن است. توسعه زیرساخت‌های توزیع این انرژی، اثر شگرفی بر توسعه مناطق مختلف و رشد اقتصادی و اجتماعی آن‌ها دارد.


بر همین اساس از جمله مهم‌ترین اهداف توسعه پایدار، ایجاد بستری برای دسترسی همه به انرژی پاک و البته در قیمت مناسب و قابل‌پرداخت است.

چهار بعد هدف شماره 7 در توسعه پایدار یا SDG 7 :

  • مقرون به صرفه بودن،
  • قابلیت اطمینان،
  • پایداری
  • مدرنیته

این ابعاد مختلف در تضاد با یکدیگر نیستند. آنها با هم همپوشانی دارند و در برخی موارد حتی ناشی از تاثیرات جانبی یکدیگرند.


توزیع نامتقارن منابع فسیلی و نیاز به توسعه منابع تجدیدپذیر


ناهمگونی استفاده از انرژی در سراسر جهان عمدتاً به دلیل منابع طبیعی است.

به عنوان مثال، کشوری با ذخایر بزرگ زغال سنگ احتمالاً از این منبع برای صنعتی کردن اقتصاد خود، استفاده گسترده‌ای خواهد کرد. مردمی که در این کشور زندگی می‌کنند احتمالاً از آن به عنوان ابزار اصلی تولید برق نیز استفاده خواهند کرد.


از سوی دیگر، افرادی که در مکان‌هایی بدون ذخایر آماده سوخت‌های فسیلی زندگی می‌کنند ممکن است به روش‌های ابتدایی‌تری برای احتراق، مانند الیاف چوب یا شاید حتی فضولات حیوانات متکی باشند.


در واقع، این وضعیتی است که برای اکثریت قریب به اتفاق نوع بشر در طول تاریخ خود حاکم بوده و همچنان شرایط بسیاری از کشورهای در حال توسعه است.


به عنوان مثال، تقریباً 2.7 میلیارد نفر (حدود 40 درصد از جمعیت جهان) اکنون برای پخت و پز به سوخت‌های زیست‌توده سنتی متکی هستند. چنین سوخت‌هایی با کیفیت پایین می‌توانند منبع اصلی آلودگی هوای داخل خانه باشند. حتی با گسترش دسترسی به انرژی و توسعه اقتصادی، تعداد مرگ و میر سالانه ناشی از آلودگی هوای داخل ساختمان همچنان بیش از 1.5 میلیون نفر خواهد بود – نرخی بالاتر از مالاریا و سل.


وضعیت دسترسی به انرژی برق و توسعه انرژی پاک در جهان

بین سال‌های 2000 تا 2018، تعداد افراد دارای برق از 78 به 90 درصد افزایش یافت و تعداد افراد محروم از برق به 789 میلیون نفر کاهش یافت.


با این حال، با ادامه رشد جمعیت، تقاضا برای انرژی ارزان نیز افزایش می‌یابد و اقتصاد متکی به سوخت‌های فسیلی در حال ایجاد تغییرات شدید در آب و هوای ما است.


به این ترتیب توسعه انرژی برق از مسیر قبل (سوخت فسیلی)، بیش از آن‌چه به مردم می‌دهد در بلندمدت از آن‌ها می‌گیرد. توسعه برق به قیمت خشکسالی، سیل، از دست رفتن حیات در بسیاری مناطق روستایی وابسته به آب و… توجیه اقتصادی ندارد و در فرهنگ توسعه پایدار نمی‌توان آن را تعریف کرد.

بنابراین سرمایه‌گذاری در انرژی خورشیدی، بادی و حرارتی که از منابع تجدیدپذیرند در کنار بهبود بهره‌وری انرژی فعلی، و تضمین انرژی برای همه، تا سال 2030 حیاتی است.
گسترش زیرساخت‌ها و ارتقای فناوری برای تامین انرژی پاک و کارآمدتر در همه کشورها باعث تشویق رشد اقتصادی و کمک به محیط‌زیست می‌شود.

اهداف تامین انرژی پاک و مقرون‌ به‌صرفه برای همه

  • تا سال 2030، دسترسی همگانی به خدمات انرژی مقرون به‌صرفه، قابل اعتماد و مدرن را تضمین کنید.
  • تا سال 2030، سهم انرژی‌های تجدیدپذیر در ترکیب انرژی جهانی به طور قابل‌توجهی افزایش یابد.
  • تا سال 2030، دو برابر نرخ جهانی بهبود بهره‌وری انرژی
  • تا سال 2030، افزایش همکاری بین‌المللی برای تسهیل دسترسی به تحقیقات و فناوری انرژی پاک، از جمله انرژی‌های تجدیدپذیر، بهره‌وری انرژی و فناوری پیشرفته و پاک‌تر سوخت‌های فسیلی، و ترویج سرمایه‌گذاری در زیرساخت‌های انرژی و فناوری انرژی پاک
  • تا سال 2030، توسعه زیرساخت‌ها و ارتقای فناوری برای تأمین خدمات انرژی مدرن و پایدار برای همه در کشورهای در حال توسعه، به‌ویژه کشورهای کمتر توسعه‌یافته، کشورهای جزیره‌ای کوچک در حال توسعه، و کشورهای در حال توسعه محصور در خشکی.

وضعیت دسترسی به انرژی پاک و مقرون به‌صرفه | اطلاعات، نمودارها و اینفوگرافی

1990 1


8

9

منابع:

1- برنامه توسعه سازمان ملل

2- بانک جهانی

1 International Energy Agency, Energy Poverty: How to make modern energy access universal? Special early excerpt of the World Energy Outlook (WEO) 2010 for the UN General Assembly on the Millennium Development Goals. (Paris, 2010) p. 9, 20. Available from http://www.iea.org/publications/freepublications/publication/weo-2010—special-report—how-to-make-modern-energy-access-universal.html.

2 International Energy Agency, World Energy Outlook 2010 (Paris, 2010), p. 237. Available from http://www.worldenergyoutlook.org/media/weo2010.pdf.

3 International Energy Agency, Energy Poverty: How to make modern energy access universal?, p. 9. Available from http://www.iea.org/publications/freepublications/publication/weo-2010—special-report—how-to-make-modern-energy-access-universal.html.

4 Helen Pidd, “India blackouts leave 700 million without power”, The Guardian, 31 July 2012. Available from http://www.theguardian.com/world/2012/jul/31/india-blackout-electricity-power-cuts.

5 International Energy Agency, World Energy Outlook 2011 Factsheet: How will global energy markets evolve to 2035? (Paris, 2011). Available from http://www.iea.org/media/weowebsite/factsheets/factsheets.pdf.

6 Michelle Nijhuis, “Can Coal Ever Be Clean?”, National Geographic Magazine, Vol. 225, issue 4 (April 2014), p. 30-40. Available from http://ngm.nationalgeographic.com/2014/04/coal/nijhuis-text.

7 Srikanth Subbarao and Bob Lloyd, “Can the Clean Development Mechanism (CDM) Deliver?”, Energy Policy, vol. 39, issue 3 (March 2011), p. 1600-1611.

نظر شما