شماره ثبت در ارشاد: 83160

رسانه اقتصادی و اجتماعی دورنما

وبینار پل رومر در خصوص کرونا |تحلیل جناب داوود الحسینی اقتصاددان

امروز 16 فروردین 1399 ، پل رومر برنده جایزه نوبل اقتصاد در سال 2018، وبیناری در خصوص استراتژی بهینه برخود با کرونا ارائه کردند. چند نکته مهم و کلیدی (بهصورت خلاصه) که چه بسا برای هم‌وطنان ایرانیم مفید باشد به شرحی که در ادامه می‌آید گزینش کردم.


اصلی‌ترین استراتژی، تست کردن گسترده افراد است. هر فرد آلوده از جمعیت جدا شده و 14 روز در قرنطینه خواهد بود. تحت این شرایط در نقطه‌ای می‌توان به‌صورت تدریجی خروج از تعطیلی گسترده اقتصاد را آغاز کرد.
تست گسترده افراد اگر متحمل هزینه گزاف هم باشد، در مقایسه با هزینه وحشتناک تعطیلی اقتصاد و مشاغل، و فشار بر کادر درمان کشورها، به مراتب پایین‌تر خواهد بود.
(لازم به‌ذکر است کشورهای توسعه یافته نظیر آلمان و ایالات متحده آمریکا، در سطح وسیع اقدام به انجام تست افراد می‌کنند تا در آینده از هزینه‌های اقتصادی و اجتماعی بالاتر جلوگیری کنند)


رویه‌های تست کرونا برای کنترل رشد بیماری

  • تست روزانه 7 درصد جمعیت به‌صورت تصادفی، پل رومر با یک حساب سرانگشتی نشان می‌دهد که تحت این شرایط نرخ انتقال بیماری به دیگران ( آلوده شدن دیگران توسط یک فرد جدید ناقل) به زیر یک درصد خواهد رسید و سرعت رشد بیماری سیر نزولی به خود می‌گیرد.
  • تست غیر تصادفی نیز رویه دیگر است که در آن شهر و محله‌های فراگیر هدف قرار خواهند گرفت. تصور می‌کنم تست بر اساس موقعیت جغرافیایی بهترین و کم‌هزینه‌ترین روش است. باید این مسیر را ادامه داد تا تعداد تست‌ها به اندازه کافی برای کنترل بیماری برسد.
  • تست بر اساس شغل (بوسیله Contact Tracing ) یکی دیگر از روش‌هاست که البته رومر نظر مثبتی به آن نداشت. زیرا در شرایط فراگیری بیماری کرونا، چندان تفاوتی با نمونه گیری تصادفی نخواهد داشت، همچنین موجب بروز بحث‌های وقت‌گیر در مورد حریم خصوصی نیز می‌شود. البته در مورد ایران نمی‌دانم تا چه حد چنین بحث‌هایی مانع جدی برای تست بر اساس شغل خواهد بود؟
تست فراگیر کرونا، کماکان بهترین استراتژی از نگاه متخصصان
تست فراگیر کرونا، کماکان بهترین استراتژی از نگاه متخصصان


استراتژی‌های ایزوله کردن مبتلایان کرونا


پس از انجام تست، به‌طبع باید نتایج مثبت آن را ایزوله و از جامعه جدا کنیم. اما چگونه؟

  • ابتدا به‌صورت داوطلبانه، توجیه این‌که عدم‌همکاری شما به قیمت در معرض خطر قرار گرفتن اعضای خانواده خواهد بود. تصور می‌کنم اگر تست در حد گسترده انجام شود، بسیاری از کسانی که می‌دانند آلوده هستند همکاری لازم را خواهند کرد.
  • مسئله مهم دیگر تقویت انگیزه افرادی است که باید ایزوله شوند. تعریف بیمه بیکاری و حمایت‌هایی از این قبیل، تا حد زیادی کمک می‌کند تا افراد با انگیزه بالا شرایط ایزوله را رعایت کنند.
  • در روشی دیگر می‌توان برای ایزوله افراد، ساختاری ایجاد کرد که تنها افرادی که تست منفی داشته‌اند، از خدمات موجود در جامعه استفاده کنند. مثلا به رستوران‌ها بگوییم فقط به افرادی که تست منفی کرونا دارند اجازه ورود دهید.( مثلا می‌توان تصاویر کسانی که تست منفی دارند را در یک سایت مرکزی گذاشته تا مراکز خدماتی برای ارائه خدمات افراد را تمیز دهند)
پس از تست فراگیر، افراد مبتلا حتما باید ایزوله شوند.
پس از تست فراگیر، افراد مبتلا حتما باید ایزوله شوند.

البته من شخصا احساس نمی‌کنم روش‌هایی که مردم را روبه‌روی مردم قرار می‌دهد (مورد آخر) درست باشد. بهتر است از روش‌های داوطلبانه و سیاستی استفاده کرد.

برای مشاهده کامل وبینار پل رومر در رابطه با بیماری کرونا (به زبان اصلی) می‌توانید به این آدرس مراجعه کنید.


حرکت از تعطیلی کامل به تست فراگیر


چگونه به این روند حرکت کنیم که از حالت تعطیلی کامل به تست فراگیر برسیم؟

چگونه در شرایط شیوع بیماری کرونا، چرخ اقتصاد را به حرکت درآوریم؟
چگونه در شرایط شیوع بیماری کرونا، چرخ اقتصاد را به حرکت درآوریم؟
  • از باز کردن کارهای ضروری‌تر شروع می‌کنیم و به ترتیب می‌رویم سراغ کارهای کمتر ضروری.
  • باید ظرفیت تست کردن را در حد ممکن افزایش بدهیم.
  • هزینه انجام تست، در مقایسه با هزینه‌های وحشتناکی که اقتصاد از تعطیلی مشاغل متحمل می‌شود، کاملا مقرون به صرفه خواهد بود.
  • تاخیر در این استراتژی شرایط را بدتر خواهد کرد.
  • برخی موانع بر سر راه انتقال بیماری ایجاد کنیم مثل ماسک زدن (ماسک بزنم نه برای اینکه من نگیرم، بلکه برای اینکه به دیگران انتقال ندهم!)
نظر شما